Panele podłogowe są wybierane do wielu pomieszczeń, w tym nawet i do kuchni. Czy jednak rzeczywiście jest to aż tak dobry pomysł?
Panele podłogowe do kuchni to nie jedyne rozwiązanie
Kuchnia to pod kątem wykończenia wyjątkowe pomieszczenie. Specyfika tego pokoju sprawia, że jego wykończenie powinno być idealnie dostosowane na przykład pod gotowanie. Dlaczego? Podczas tego procesu z natury pojawia się wiele zabrudzeń, a także bardzo często niektóre przyrządy mogą nam po prostu upadać. Nie zapominajmy również o stole czy krzesłach, które poruszane mogą rysować lub uszkadzać podłogę. To właśnie dlatego w kwestii podłogi w kuchni zdecydowanie nie sprawdzą się kafelki, wykładziny czy dywany. Nie oznacza to jednak, że nie mamy w tym kontekście wielu opcji – wręcz przeciwnie! Możemy rozróżnić wiele ciekawych propozycji, a wiele osób uważa, że do tego pomieszczenia idealnie nadadzą się panele podłogowe Weninger. Czy to prawda?
Zalety paneli podłogowych w kuchni
Nieważne, czy chodzi o klasyczne panele, czy może o panele winylowe do ogrzewania podłogowego – zastosowanie takiego rozwiązania niesie za sobą zarówno wiele plusów, jak i minusów. Zacznijmy jednak od przedstawienia zalet, a jest ich wiele. Przede wszystkim panele są bardzo łatwe w czyszczeniu mimo faktu, że nie potrzebują żadnej mocniejszej impregnacji. Są również dość wodoodporne, a także dobrze tłumią dźwięki. Nie można również pominąć faktu, że są one bardzo proste w montażu, a także wraz z nimi otrzymujemy wiele opcji tworzenia ciekawych fasonów.
Wady paneli podłogowych w kuchni
Nie ma jednak róży bez kolców – użycie paneli podłogowych w kuchni niesie za sobą pewne wady. Przede wszystkim dużym minusem w kontekście użycia takiego typu podłogi w kuchni jest jej wytrzymałość. W przypadku, gdy na panele upadnie nam coś ciężkiego lub gdy będziemy często szurać krzesłem, na panelach mogą pojawiać się pewne rozdarcia lub rysy, które mogą wyglądać niezbyt estetycznie. Nie są również zbyt odporne na gorące płyny, jeżeli takowy się na nie wyleje.